Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η Ευγενία Μανωλίδου έχει ταλέντο


Θυμάσαι πως μας την παρουσίασε η τηλεόραση για πρώτη φορά; Διευθυντής ορχήστρας με αγέρωχο παράστημα να κουνάει την μπαγκέτα πέρα δώθε μπροστά στους μουσικούς κι ο κόσμος από κάτω να την αποθεώνει. Παράλληλα με αυτήν την εικόνα, ο δημοσιογράφος έκανε μία σύντομη αναφορά στο εντυπωσιακό βιογραφικό της και έτσι τελείωσε το ρεπορτάζ.

Την αλήθεια μου θα την πω, εγώ είχα εντυπωσιαστεί. Μία νέα γυναίκα σκέφτηκα με σπουδές στη μουσική, πιάνα, χορούς, ξένες γλώσσες. Μαέστρος, συνθέτης! Ένας άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο! Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς είχες σκεφτεί κι εσύ, όπως είμαι σίγουρος πλέον ότι και τα τηλεοπτικά κανάλια ήξεραν επίσης τι ακριβώς σκεφτήκαμε κι οι δυο μας.

Μετά από καναδυό μέρες, να σου καινούργιο ρεπορτάζ στην TV για την ταλαντούχα μουσικό. Αυτήν τη φορά η αναφορά στο βιογραφικό της ήταν εκτενέστερη. Λεπτομέρειες για τις σπουδές της, για τις συνθέσεις της, για τις ορχήστρες που είχε διευθύνει. Μιλάμε ότι είχε γίνει η μουσική μου τρίχα κάγκελο από τον εντυπωσιασμό! Όλα αυτά μέχρι να αρχίσει ο δημοσιογράφος να μπαίνει επιτέλους στο τηλεοπτικό ζουμί. Να ότι ήταν παντρεμένη με τον κ. Μανωλίδη και χώρισε, να ότι είχαν 35 χρόνια διαφορά ηλικίας, να πόσα παιδιά έχει, να με ποιον είναι παντρεμένη τώρα κ.λπ.

Πήρε κανά δεκάλεπτο στα κανάλια για να καταλάβουν τι ακριβώς σκεφτόμασταν όλοι μας πλέον. “Θέλουμε κι άλλη Μανωλίδου“. Ωραία λένε λοιπόν και τι να σας δώσουμε; Ότι υπήρχε γνωστό γι’ αυτήν σας το δώσαμε στο δεύτερο ρεπορτάζ. Τι θέλετε τώρα, να σας λέμε κάθε πότε έχει κοντσέρτο; Μήπως θα πάτε; Κι είχαν δίκιο τα κανάλια αναγνώστη μου. Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ πάντως δε θα πήγαινα.
Μανωλίδου θέλατε, πάρτε Μανωλίδου
Τα κανάλια δε σου χαλάνε χατίρι ποτέ, ειδικά όταν θέλεις κάτι πολύ. Έτσι και αυτήν τη φορά, σου έδωσαν Μανωλίδου. Όχι, δε θα την παρουσίαζε ο Κωστάλας στις μουσικές βραδιές της ΕΡΤ. Μ’ αυτόν θα συναντιόταν αργότερα σε άλλο κανάλι. Θα την έβλεπες τώρα ως παρουσιάστρια του απίστευτου εκείνου τηλεπαιχνιδιού του ΑΝΤ1, “Η ώρα της αλήθειας”.
Μεταξύ μας αναγνώστη μου, το είδα 2-3 φορές. Το είδα και δεν πίστευα στα μάτια και τα αυτιά μου. Θες λόγω του αρρωστημένου κόνσεπτ του παιχνιδιού, θες λόγο του ταλέντου της παρουσιάστριας στον τρόπο που παρουσίαζε την εκπομπή; Θα σε γελάσω. Αυτό που θυμάμαι πάντως είναι πως αντί να σκέφτομαι την τηλεπαίκτρια που μόλις είχε παραδεχθεί μπροστά στους γονείς της ότι το έκανε με 14 άτομα μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο, σκεφτόμουν πού πήγαν οι μπαγκέτες και τα βιολιά.
Η Ευγενία Μανωλίδου στη στιγμή της αλήθειας
Η εικόνα μπροστά μου εντελώς αντιφατική. Νταξ λέω, άνθρωπος είσαι και μπορεί να σου τύχουν και 14 σ’ ένα τηλεφωνικό θάλαμο, δεν είναι περίεργο. Πώς στον κόρακα γίνεται όμως να παρουσιάζει αυτό το πράμα στον κόσμο, ένας άνθρωπος με τέτοια παιδεία και μάλιστα να το παρουσιάζει με τόσο ταλέντο; Πού κρυβόταν αυτό το ταλέντο όταν άκουγε και μάθαινε μία ζωή κλασική μουσική, ζαλιζόταν από τα μπαλέτα και μπερδευόταν από τις ξένες γλώσσες;
Την παρακολούθησα μερικές φορές αργότερα σε άλλες εκπομπές. Η γυναίκα μιλάμε έχει ταλέντο! Τη θέλει το γυαλί ρε παιδί μου. Τη βλέπεις, λειτουργεί σαν ψάρι στα νερά της. Ακόμη κι εγώ σιγά σιγά θα πιστέψω ότι οι τσακωμοί της με τον Ψινάκη είναι αληθινοί. Τη βλέπεις και δεν σκέφτεσαι ούτε βιολιά, ούτε νταούλια. Βλέπεις μόνο μία πολύ ταλαντούχα TV περσόνα.
Ε και;
Προσωπικά δεν έχω να της προσάψω τίποτα της Ευγενίας. Κάνει πολύ καλά αυτό που έχει κληθεί να κάνει στην τηλεόραση και δεν το λέω εγώ, το λέμε όλοι μας που τη ζητάμε απεγνωσμένα και τα κανάλια που σφάζονται στην ποδιά της προκειμένου να μας κρατούν ευχαριστημένους. Ξέρεις μόνο τι σκέφτομαι καμιά φορά όταν τη βλέπω; Σκέφτομαι το παιδάκι Ευγενία, τότε που έπρεπε να μάθει πιάνο, να μάθει μπαλέτο, ξένες γλώσσες με σκοπό να αναγκαστεί κάποια στιγμή να ακολουθήσει μια καριέρα που ίσως και να μην ήταν αυθόρμητη επιλογή της. Να ζήσει τα πρώτα χρόνια της προσωπικής της ζωής με τρόπο που ίσως να μην ήθελε, μέχρι να γίνει 35 χρόνων περίπου για να ανακαλύψει ότι μπορεί να διαπρέψει και σε έναν άλλον τομέα, που δείχνει ότι απολαμβάνει αλλά και ότι την κάνει ευτυχισμένη.

Ξέρεις τι άλλο σκέφτομαι; Να κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποκτήσουν τα παιδιά μου σωστή παιδεία και μόρφωση και μετά να μη χώσω για τίποτα στον κόσμο τη μούρη μου στις επαγγελματικές τους επιλογές, στον τρόπο που θα ζήσουν, στο ποια θα παντρευτούν. Θέλω να αναπτύξουν το ταλέντο τους από μικρή ηλικία στον τομέα που θα νιώσουν ότι θέλουν να αφιερώσουν τη ζωή τους, για να κάνουν με πάθος και δημιουργικότητα αυτό που έχουν ονειρευτεί, χωρίς να χάσουν ούτε ένα λεπτό περιπλανώμενα σε δρόμους που δε διάλεξαν. Είμαι σίγουρος ότι θα διαπρέψουν στη ζωή τους ακόμη και ως υδραυλικοί, αρκεί να είναι αυτό που έχουν ονειρευτεί πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.